lördag 10 september 2011

Från 1600-talet till 2000-talet

Visst är det fantastiskt med gamla föremål! Tänk att man kan äga något från till exempel 1600-talet! Tiden den utplånar oss alla så småningom, men föremålen kan faktiskt leva vidare, långt efter sina ägare. Och varje föremål har en egen unik historia.

Den här gravyren, "Ängel som kämpar mot en fördömd själ", har sitt ursprung i 1600-talets Holland. Den är graverad av Jan de Bisschop som levde mellan 1628 – 167, som var konstnär och gravör från Holland och som också lär ha varit advokat. Han lät utföra gravyrer efter ett flertal av de stora konstnärerna – som Rubens, Tintoretto och Anthonis van Dyck. Just det här motivet är gjort efter Giorgio Vasari (1511 - 1574). Vasari var inte bara konstnär, utan också arkitekt och anses vara en viktig förgrundsgestalt för den konstvetenskapliga disciplinen då han även skrev biografier om ett flertal renässanskonstnärer.

Från 1600-talets Holland har denna gravyr färdats till 2000-talets Sverige och till Bernhard & Weiss Antikhandel i Stockholm – och historien däremellan går bara att fantisera om. Här har vi tagit hand om den, gett den en passepartout, så att en ny ägarlängd kan läggas till dess historia. Vårt pris är 1 700 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar