Förrätt:
Vitlöksgratinerade småländska kräftor serverade med limekräm och toast
Tid: ca 30 minuter
Vitlöksgratinerade småländska kräftor serverade med limekräm och toast
Tid: ca 30 minuter
Recept för 4 personer
16 kräftor kokta i saltlag utan dill
Vitlökssmör:
50 gram rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
1/2 dl finklippt persilja
salt och peppar
16 kräftor kokta i saltlag utan dill
Vitlökssmör:
50 gram rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
1/2 dl finklippt persilja
salt och peppar
Blanda ihop alla ingredienser.
Limekräm:
1 dl gräddfil
1 tsk majonäs
1 msk grädde
1 tsk tsk dijonsenap
1/2 dl finklippt färska örtkryddor
rivet skal av en lime
1 dl gräddfil
1 tsk majonäs
1 msk grädde
1 tsk tsk dijonsenap
1/2 dl finklippt färska örtkryddor
rivet skal av en lime
pressad lime (1/2 lime)
Blanda ihop alla ingredienser till en slät sås.
Skär kräftorna på längden. Bred på vitlökssmöret. Gratinera i 5 minuter på 200 grader.
Servera limekrämen i små portionsformar på varje tallrik med små skivor av t.ex. baguette rostade el stekta i smör/olivolja.
Blanda ihop alla ingredienser till en slät sås.
Skär kräftorna på längden. Bred på vitlökssmöret. Gratinera i 5 minuter på 200 grader.
Servera limekrämen i små portionsformar på varje tallrik med små skivor av t.ex. baguette rostade el stekta i smör/olivolja.
Huvudrätt:
Hjortfilé toppad med smörstekta trattkantareller och lättkokta lingon
Serverad med rotfruktsgratäng och rödvin/honungsreduktion
Tid: Ca 1,5 timme
800 g ansad hjortfilé.
Rosmarin
Salt och peppar
Förstek i stekpanna någon minut för fin stekyta. lägg därefter filén i aluminiumfolie. krydda med salt peppar och rosmarin. Sätt in foliepaketet i ugnen med stektermometer. Låt stå i ugnen till önskat gradtal är uppnått. Låt vila en stund innan du skär upp den.
Rödvin/Honungsreduktion:
ca 6 dl rödvin
ca 1/2 - 1 dl honung.
Koka rödvin och honung på svag värme tills det återstår ca en dl och att den blivit lite tjockflytande. Peppra lite om du vill. Tid ca 45 min
Rotfruktgratäng:
4 stora potatisar
1 palsternacka
2 morötter
1 rotselleri
1 lök
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde (valfri fetthalt)
salt, peppar
Skala och skiva tunt alla rotsaker. Lägg rotsakerna i en ugnsfast form. Pressa i vitlöksklyftan. Salta och peppra. Häll över grädden och ställ in i ugnen på 200 grader tills grönsakerna blivit mjuka och ytan har fått fin färg.
Lättkokta lingon:
1 dl frysta opreparerade lingon.
1 dl vatten
2 msk socker
Koka upp vatten och socker till sockret har löst sig. Lägg i lingonen och koka i en minut. Ta upp dem med hålslev och lägg på tallrik så att de inte klumpar ihop sig.
Smörstekta trattkantareller:
ca 1 dl torkade trattkantareller
Smör
Salt och peppar
Lägg svampen i vatten tills de svällt till normal storlek.
Stek dem i smöret, salta och peppra.
Servering:
Skär upp filén i skivor och lägg upp på tallriken. Toppa med de smörstekta trattkantarellerna och lingonen. Gör en spegel på tallriken med reduktionen. Servera rotfruktsgratängen till.
Dessert:
Saffranspannacotta garnerad med mörk choklad, hasselnötter och hallon
Tid: ca 30 min
Saffranspannacotta:
5 dl grädde
1/2 dl socker
1 pkt saffran
2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Koka upp grädde, socker och saffran. Ta av kastrullen från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen och låt dem smälta.
Häll upp pannacottan i portionsglas och ställ in i kylen för att stelna.
Garnering:
1 dl hasselnötskärnor
100 g mörk choklad
Hallon
Hacka hasselnötskärnor grovt. Smält chokladen i vattenbad. Ringla ut chokladen fritt på ett smörpapper. Strö över nöthacket över chokladen. Ställ in i kylen.
Servera pannacotten med brutna choklad/nötbitar och hallon.
Hej Torbjörn!
SvaraRaderaEtt stort grattis från en gammal musikhögskole-studiekamrat.
Du var helt klart bäst!
Mvh Åke Johansson